24 Kasım 2015 Salı

Rus Uçağının Düşürülmesinin Ardından Putin'in Elindeki 5 Önemli koz



Düşürülen Rusya uçağının ardından Putin'in elindeki kozlara ve yakın gelecekte Türkiye'ye karşı yapabileceği karşı hamlelerin neler olabileceğine, isterseniz hep birlikte bakalım...



1. Türkiye ve Rusya'nın yaklaşık 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var.
-Ticaret hacmi içerisinde Türkiye’nin ithal ettiği doğalgaz oranı gerçekten ciddi bir yer kaplıyor.İthal ettiğimiz doğalgaz ile ( 45 milyar metreküp) dünyada 5. Sıradayız.


2. Elektrik üretimi rakamlarına bakarsak, Türkiye'nin 194.4 milyar kilovatsaatlik üretiminin, 72 milyar kilovatsaati doğalgazla çalışan santrallardan geliyor.
-Geçtiğimiz yılda Türkiye’de doğalgazın elektrik üretimindeki payı %48.7 idi.Doğalgazın %55’i Rusya’dan geliyor ve yine geçen yılda kendi ülkemizde üretilen elektriğin %27si dahi Rusyadan alınan doğalgazlar ile çalışan santrallerde üretildi.

3. Turizm dersek; 2014 yılında Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 4 milyon 480 bindi. Ve bu rakam yaklaşık 4 milyar dolarlık bir turizm geliri anlıma geliyordu.

-Ancak bu yaz, Ruble'nin dolar karşısında erimesi ve çeşitli diğer faktörlerle turist sayısı yaklaşık yüzde 40 oranında azaldı.

4. İnşaat sektöründe ise; TMB'nin Ocak 2015 raporuna göre dünyada Türk müteahhitlerin en fazla proje üstlendiği ülke Türkmenistan'dan sonra Rusya.

-Ve 1972 yılından bu yana Türk müteahhitler Rusya'da 50 milyar doları aşan projeyi hayata geçirdi.

5. Yaş sebze ve meyve ihracatımız da bir diğer önemli unsur. Çünkü Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya ilk sırada

-2015 yılının ilk 9 ayında Rusya'ya (Ocak-Eylül) 544 milyon 858 bin 278 dolarlık bir yaş sebze ve meyve ihracatımız oldu.

Rusya-Türkiye ilişkilerindeki sorunlar son dönemde giderek büyüyor. Türkiye'nin geçtiğimiz aylarda yaptığı Akkuyu Nükleer Santrali restinden sonra, Rusya'nın attığı adımlar da bunun bir göstergesi. Örneğin Rusya, Türk tırlarına Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan, Moğolistan’a yönelik taşımalarında, transit geçiş belgesi vermeyi durdurdu. Böylece yaklaşık iki milyar dolarlık ihracatın yapıldığı, Orta Asya ülkelerine yönelik mal taşımacılığı sektörü de zor duruma düştü. Gümrük geçişlerinde zorluklar çıkartmaya başlayan Rusya, tonlarca meyve ve sebzeyi hızla iade ederek, Türkiye’den yapılan ihracata da büyük darbeler indirebileceğinin işaretlerini de veriyor.

Bunlar dışında Gazprom “Türk Akımı Boru Hattı” projesinin kapasitesini de yarı yarıya düşürdüğünü ve projeyi bir yıl erteleyebileceğini açıkladı.Buna karşılık "Biz de doğalgaz almayız" diyemiyoruz çünkü Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz anlaşması, uzun vadeli ve “al ya da öde” kuralını içeriyor.Yani Türkiye doğalgaz almazsa bile parasını ödemek zorunda.

Kısacası hey yaşa demeden önce aklımıza gelenler bunlar.Ha aklımıza gelen bir şey daha var. Türkiye’nin kesin kırmızı çizgisi olan sınır konusu söz konusu olunca ışid’in Ş.urfa’ya gelip gazeteci kafasını kestiğini hatırlıyoruz. E malum sınır güvenliği ve ihlali önemli (!)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder